dilluns, 24 de desembre del 2012

Coses a 10 dies del Gran Any 2013

Pràcticament només queda una setmana per començar el Gran Any 2013 i la majoria de nosaltres estem tots amb ilusió, pensant on anar les primeres setmanes per veure els ocells més invernals, on s'esta veient aquests dies previs alguna espècie no massa fàcil de trobar, un pinsà mè (Fringilla montifringilla) per Costitx, un grup de gralles de bec vermell (Pyrrhocorax pyrrhocorax) per s'Esclop, dues ánneres peixeteres (Mergus serrator) per Illetes i algun d'altre com tordus pilaris, torquatus o viscivurus que hi ha ara sobre tot per la serra de Tramuntana.
Amb el Big Year Spain, podrem veure i sumar ocells des de casa (foto: Lalo Ventoso)

Mentre tant es van produint altres petites notícies relacionades amb el mateix tema del Gran Any (the Big Year), una d'elles és:

Big Year Fotogràfic 2013

Els companys de l'AFONIB, han organitzat aquest gran any, amb les mateixes normes i llista d'ocells que el nostre, però amb una diferencia substancial: Només compten els ocells fotografiats, no cal que la foto sigui bona o de qualitat, que sigui un contrallum o estigui cremada i es pot ampliar tot el que calgui, però l'ocell ha de ser identificable. Els propers dies des de la seva web aniran ampliant l'informació. De moment no sabem si és només per a socis de l'AFONIB o obert a tothom que faci fotografia de natura, però estarem atents.
Per al Big Year fotogràfic, caldrà carregar sempre les càmeres.

Big Year Spain: Modalidat la teva zona habitual

L'altre dia us parlavem del Big Year Spain 2013, un gran any a nivell de tot l'estat, que compta amb una primera modalitat absoluta, per els observadors que més aus vegin durant l'any, però que després han definit dues categories molt específiques, la segona categoria és per aquell observador que vegi més ocells en una zona concreta que limiten a 40.000 hectàrees i que segons les seves normes diuen és: "Optar a la mayor lista de especies observadas por una persona en una sola localidad, que bien puede ser el área de campeo habitual o "local patch". Se distinguiran con un único premio para cada una de ellas, tres categorias de ambientes, dadas las diferencias en riqueza de especies entre unos y otros habitats: zonas húmedas, zonas costeras y zonas de secano"
Aquí podrien entrar espais com l'arxipèlag de Cabrera, Formentor, la serra de Tramuntana en Escorca, s'Albufera, etc.
La península de Formentor, un impressionant "local patch" o àrea de campeig


Big Year Spain: Modalidat des de casa teva

La tercera modalitat és la de comptat totes les espècies que es poden veure des de la pròpia casa, es a dir des de l'hogar habitual de cadascun dels observadors. Es tracta d'una modalitat divertida, diferent i curiosa, que permet observar ocells amb unes cervessetes o assegut a la butaca llegint un llibre, a l'espera de que els ocells (a diferència del que passa normalment) passin per davant de casa nostra... Esperem que no participi el vigilant del Parc Nacional de Doñana...
Aquesta modalitat del Big Year Spain permet gaudir dels ocells des de casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada