dimecres, 16 de gener del 2013

Aclariment "Norma 1"


Després de mig mes de Gran Any, lògicament el ritme d'observacions ja no creix com els primers dies, moltes espècies ja han estat observades i no tornen sumar, no tornen fer "cling", com sona sovint entre els whatsapps de molts dels "bigyearders" mallorquins; no obstant això ja són varis els participants que han superat les 100 observacions i segons rumors alguns ja superen els 110, caldrà esperar encara 2 setmanes per veure la classificació després del primer mes.

Aquests dies s'ha apuntat algun company més i ja som 41 els inscrits, a veure si finalment s'animen els que encara tenen dubtes i arribem als 50, que és un número magnífic i important per una illa com la nostra. 

També cal dir que a la web del GOB i al forumaus tenim un apartat exclusiu per al Gran Any, on parlar d’observacions, fer comentaris, penjar fotos, etc. l’adreça és http://www.gobmallorca.com/forum/viewforum.php?id=10

I ara parlem de la “norma 1”, la primera de les poques, curtes i senzilles normes del Gran Any, pensades totes elles en una nit d’eufòria després d’un bon sopar i de veure la pel·lícula de “El Gran Any”, per la qual cosa ens va quedar una norma que és clara però que és poc precisa, ja que utilitza la paraula “propera” quan estableix que serveixen les “aigües properes” a Mallorca.

Clar, ara que s’organitzen sortides en barca per veure ocells marins, quan s’ha trobat mort a es Trenc un “pingdai de bec fi”, quan hi ha ganes de veure pingdais i paràsits, sorgeix el dubte de que vol dir “aigües properes” i convé aclarir-ho abans de que passat aquest temporal la gent comenci a fer sortides marines i a “xumejar”.

Consultada la gent de GORA, no hi ha una idea clara del tot del que hauria de ser vàlid, des del que pensa que no hauríem d’haver donat per bones els avistaments fets a la mar fins al que pensa que no s’ha de posar cap límit i a la mar tot val; no obstant això hi com faria un misser interpretant les normes hi ha una qüestió clara des del punt de vista territorial: Si no valen Cabrera ni Dragonera tampoc poden valer les seves aigües ni per suposat les que hi son per darrera, no te cap lògica territorial que no valgui l’arxipèlag de Cabrera però si valgui el banc del Francés; per això la proposta que més acceptació ha tingut fins ara és la de que valen les aigües que arriben als límits del parc de Cabrera, és a dir just 4 milles. Com que la norma 10 diu que els dubtes es resolen entre tots els participants, al forumaus-bigyear s’ha obert un fill per decidir aquest tema.

La idèa que es dedueix de l'interpretació territorial de la "norma 1" és aquesta

Està per tant obert el debat, tot i que la proposta de partida a partir del que diu la norma 1 és aquesta i per tant serien vàlides quatre milles enrevoltant Mallorca, excepte a Dragonera on seria fins a la meitat des Freu; a Cabrera arribaria fins a la primera boia del Parc.

Entreu al forumaus i opineu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada