dilluns, 10 de desembre del 2012

Normes 2013

Com ja hem comentat, l'objectiu és veure el major número d'espècies possibles a l'illa de Mallorca (no valen altres illes) en un any natural, en aquest cas serà el 2013; amb l'incentiu de que es durà un registre a varis medis, de tal forma que la gent pugui anar veient quantes espècies porten els altres i es motivi més a buscar aquelles que encara no ha vist.

Tot i que l'idea sigui del grup d’Albercutx GORA, vos convidem a tots a participar, les regles son molt curtes i clares i com diem el que compta no es tant guanyar com engrescar a la gent a que surti, a que a l'hivern pugi a la serra a veure xalambrins de muntanya o gorrió d’ala blanca, a que a la primavera es busquin migrants, etc; que molts de nosaltres cada dia sortim menys al camp.

Un grup de "birdwatchers" observant una raresa


 L'objectiu és incentivar les sortides al camp a veure ocells dels ornitòlegs de Mallorca i conèixer el número d'espècies d'ocells vistes per cada ornitòleg participant a l'illa durant un únic any natural, d'acord amb les següents normes:

1.- El territori vàlid que es computa és només l'illa de Mallorca (no valen les altres illes, incloent Cabrera i Dragonera) i aigües properes (valen les sortides en barca i xumejar).

2.- El termini és un any natural, en aquesta primera edició de l'1 de gener al 31 de desembre de 2013.

3.- El guanyador serà aquell “birdwatcher” (observador) que més espècies observi, aplicant sempre el codi ètic de no donar per bona cap espècie sense estar completament segur al 100%, ni utilitzar mitjans que atemptin contra el codi etic.

4.- Es computaran totes les espècies naturals i salvatges observades en el medi natural, així com aquelles adaptades arribades de forma natural o re-introduïdes, que es corresponen amb els codis A i B de l’Annex II de l’AOB-26. No compten per tant els ocells escapats de captivitat de cap tipus tot i estar adaptats a l’illa (cotorres, àguiles reals, falcons de Harris, cignes numerats, bec de coralls, ánneres mandarins, etc.).

5.- No es compten per separat ni els híbrids, ni sub-espècies de cap tipus (ex. la motacilla flava només comptarà un cop, malgrat es vegin diferents sub-espècies).

6.- No compten individus vistos en centres de recuperació, fires, jornades d'anellament, capturats en xarxes o paranys, col·leccions particulars, cetreria, etc.

7.- No compten els ocells morts (caçats, atropellats o morts al camp o la costa), tot i que aquests es tindran en compte en cas d'empat.

8.- Per poder acceptar les rareses tant insulars com a estatals, l’observador haurà d’haver-hi enviat l’informe al comitè de rareses corresponent.

9.- Cada darrer dia de mes cada participant enviarà (si li es possible) a bigyearmallorca@gmail.com, a Facebook o altre web que s'indiqui, el numero d’espècies que ha vist fins aleshores, per dur la classificació i fomentar la participació de tots.

10.- Qualsevol dubte, controvèrsia o reclamació es decidirà per majoria entre tots els que estiguin fent el "Gran any".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada