dijous, 2 de desembre del 2021

Classificació Big Year novembre 2021

Quan ja només queden 30 dies de desembre, novembre ens ha sorprés a tots amb una sèrie d'ocells rars o molt rars, que a més s'han deixat veure varis dies i han pogut ser sumats per molts participants.

Les classificacions han vist pocs canvis, i les posicions anteriors s'han consolidat, destacant l'empat a la categoria de fotos. Cal destacar l'esforç i mèrit dels participants de fora de l'estat, que eh algun cas, han sumat moltes espècies només en una curta estada a Mallorca.

Ja hem comentat que els ocells rars han estat molts durant aquest mes, però destacariem una gavina menuda (Hydrocoloeus minutus) a la depuradora, un ull de bou siberià (Collybita tristis) a Cala d'Or, un hortolà blanc (Plectrophenax nivalis) al cementiri de Felanitx, un corriol fosc (Calidris maritima) a s'Oberta de s'Albufera i per acabar un coablava (Tarsiger cyanurus) a son Real. Realment un mes espectacular pel que fa a ocells rars.

Com podeu veure moltes espècies interessants i alguna realment molt rara.

Si trobau alguna errada o no hem encertat en els apartats que cadascú participa, però ja ens ho anireu dient i així com passin els mesos ho anirem corregint.




L'hortolà blanc (Plectrophenax nivalis) al cementiri de Felanitx (Foto Maties Rebassa).


El corriol fosc (Calidris maritima) a s'Oberta de s'Albufera (Foto Toni Soler)

                Un impressionant coablava (Tarsiger cyanurus) a son Real (Foto Kevin Hughes)

dimecres, 3 de novembre del 2021

Classificació Big Year octubre 2021

Octubre ens ha sorprés amb un nombre molt baix d'ocells i poc fred, la migració va acavant i van quedant els hivernals, tot i que de fred fa molt poc.

Com als darreres mesos, les classificacions han vist pocs canvis, amb una certa consolidació de les posicions prèvies, amb un apretat empat a la categoria de fotos. Finalment, ara ja ens trobem en la recta final de l'any i en els dos mesos que queden es decidiran les classificacions finals.

Malgrat el baix nombre d'ocells, el mes d'octubre ha estat interessant en quant al nombre d'especies molt escases o directament rares. Va començar amb una parda (Aythya ferina) a can Guidet, després la "bomba" del mes, un corriol pectoral (Calidris melanotos) vist varis dies en el Salobrar; dies després 2 Llambritges de bec vermell (Hydropogne caspia) a s'Albufera; posteriorment un ull de bou de dues retxes (Phylloscopus inornatus) en el Cibollar Gran i per acabar el mes una xixella (Columba oenas) a sa Porrassa.

Com podeu veure moltes espècies interessants i alguna realment molt rara.

Si trobau alguna errada o no hem encertat en els apartats que cadascú participa, però ja ens ho anireu dient i així com passin els mesos ho anirem corregint.




Un Corriol pectoral (Calidris melanotos) vist al Salobrat (Foto Patrick Moussa).

dilluns, 4 d’octubre del 2021

Classificació Big Year setembre 2021

Tal com va passar l'any anterior, el mes de setembre ha mantigut la línia dels mesos d'estiu, calor, manca de pluges i pocs ocells, tot i que lògicament han començat, primer tímidament i després de forma més abundant a arribar els primers migrants i alguns dels hivernants que ja passaran l'hivern entre nosaltres.

Com als darreres mesos, les classificacions han vist pocs canvis, amb una certa consolidació de les posicions prèvies, amb un apretat empat a la categoria de fotos. Finalment, ara ja ens trobem en plena tardor i arriben tempestes, pluges i vents frescos que faran que octubre decideixi bona part de les classificacions finals.

La raresa més important del mes de setembre han estat dos capsigranys ibèrics (Lanius meridionalis) dels quals al menys un porta bastants dies al pla de Lanzell, on ja es va veure un altre (serà el mateix?) l'any passat, trobats i fotografiats per en Toni Soler.

Si trobau alguna errada o no hem encertat en els apartats que cadascú participa, però ja ens ho anireu dient i així com passin els mesos ho anirem corregint.




Un Capsigrany ibèric (Lanius meridionalis) vist al pla de Lanzell (Foto Toni Soler).

dissabte, 11 de setembre del 2021

Classificació Big Year agost 2021

A l'agost ha seguit la calor i les temperatures molt altes, però de ben aviat varen començar a rribar els primers migrants, sobretot limícoles, que com sempre són dels primers que tornen cap al sud.

Com és lògic molts pocs grans canvis a les classificacions i ara ja serà amb les primeres tronades fortes de setembre les que de ben segur portaran migrants i permetran sumar espècies a aquells participants que les tenen pendents des de la migració primaveral.

La raresa més important del mes ha estat un corrioll becadell (Limicola falcinelo), que va estar bastants dies a sa Roca (Parc Natural de s'Albufera) i va ser poder observat per molts de participants, ja que es mantenia fixe al mateix lloc, enfront d'un hide juntament amb altres limícoles

Si trobau alguna errada o no hem encertat en els apartats que cadascú participa, però ja ens ho anireu dient i així com passin els mesos ho anirem corregint.





Corriol becadell (Limicola falcinello) a s'Albufera (Foto: Josep Manchado)

dimecres, 4 d’agost del 2021

Classificació Big Year juliol 2021

El mes de juliol ha estat marcat per una la forta calor a les Illes, superant-se algun dia els 40º a l'interior de Mallorca, ha hagut molt poca gent sortint a veure ocells i s'han vist pocs, per la qual cosa hi ha hagut molts pocs canvis les diferents classificacions que continuen gairebé igual.

L'ocell més rar ha estat una baldritja de bec vermell (Hydroprogne caspia) vista per en Toni Soler a l'albufereta en uns dies molt poc habituals per aquest ocell a Mallorca.

Si trobau alguna errada o no hem encertat en els apartats que cadascú participa, però ja ens ho anireu dient i així com passin els mesos ho anirem corregint.





Baldritja de bec vermell (Hydroprogne caspia) a l'Albufereta (Foto Toni Soler)

dijous, 1 de juliol del 2021

Classificació Big Year juny 2021

El mes de juny sol ser molt pobre en espècies però al mateix temps és un mes que pot sorprendre amb l'aparició d'espècies que han fallat en la cria, d'aus divagants, que es presenten a les Illes de forma sobtada i fora del període de migració, però així i tot és un més per sumar poques espècies.

No hi ha hagut grans canvis a les classificacions i no es produeixen moviments importants, ara ja a l'espera de que en poques setmanes amb l'arribada dels primers limícoles de tornada, comenci la migració post-nupcial. Ara com deim cal pujar a les muntanyes o anar a penya-segats per a cercar els nidificants escassos que crien a les Illes.

Pel que fa a rareses, no hi ha hagut cap super raresa ni una, l'espècie més rara i no tant, és una cigonya negra (Ciconia nigra) super tardana vista a l'Albufereta a començament de mes.

Si trobau alguna errada o no hem encertat en els apartats que cadascú participa, però ja ens ho anireu dient i així com passin els mesos ho anirem corregint.






Cigonya negra (Ciconia nigra) a l'Albufereta, empeitada per avisadors (Foto: J. Manchado)




dijous, 3 de juny del 2021

Classificació Big Year maig 2021

Acabat maig, acaba definitivament la migració pre-nupcial, tot i que encara poden quedar alguns rapinyaires (com els Pernis apivorus) o indivius aillats per passar. La major part dels participants han sumat poques espècies i cap nou participant arriba a les 200 espècies, ara caldrà esperar fins a la tornada de les aus del nord, a la post-nupcial.

Les classificacions no han canviat massa, i es mantenen els mateixos participants als primers llocs, excepte a la d fotos que hi ha un canvi al lideratge.

Poques rareses durant el mes de maig, si hem de destacar alguna diriem una busqueta icterina (hippolais icterina) en el Salobrar de Campos, i alguns ulls de bou pàl·lids (Phylloscopus bonelli) a diversos indrets.

I el de sempre si trobau errades, ens hem oblidat algú o no hem encertat en els apartats que cadascú participa, però ja ens ho anireu dient i ho corregirem.





Ull de bou pàl·lid (Philloscopus bonelli) al cap de Formentor (Foto: Adolfo Ferrero)




diumenge, 2 de maig del 2021

Classificació Big Year Abril 2021

Quan acaba abril la migració pre-nupcial està finalitzant i queden per passar poques espècies, el gruix de la majoria d'espècies ja ha passat cap al nord i queden els aligots vespers i poques més. La major part dels participants han sumat gran quantitat d'espècies vistes i les xifres comencen a ser elevades.

Les classificacions no han canviat massa, i es mantenen els mateixos participants als primers llocs, tot i que hi ha hagut alguna remontada important.

Si hem de destacar alguna raresa, caldria citar un papamosques de collar (ficedula albicollis) que ha estat a sa Roca durant més d'una setmana i que ha permés a la majoria de participants afegirlo a la seva llista. També cal destacar dos busquerets emmascarats (Curruca hortensis), vistes a sa Dragonera i dos hortolans (Embariza hortensis) trobades a una abeurada de Bunyola.

I el de sempre si trobau errades, ens hem oblidat algú o no hem encertat en els apartats que cadascú participa, però ja ens ho anireu dient i així com passin els mesos ho anirem corregint.







Papamosques de collar (Ficedula albicollis) a s'Albufera (Foto: Juanjo Bazán)


Busqueret emmascarat (Curruca hortensis) a sa Dragonera (Foto: Josep Manchado)

dimarts, 6 d’abril del 2021

Classificació Big Year Març 2021

Acabat març sembla que de cop ha arribat la calor, cada any hi ha menys primavera i l'estiu succeeix a l'hivern, amb altes pressions interminables sobre les illes, un bon temps que no sembla convidar als ocells migratoris a fer una parada a les Illes i així és molt més difícil trobar ocells migrants, tot i algunes irrupcions poc habituals, com les oronelles coa-rogenques, falzies reials o fins i tot les cigonyes, amb arribades en nombres molt superiors als normals.

Les classificacions no han canviat massa, destacant la baixada de Biel Bernat que perd posicions sense sumar en tot el mes per estar fora de l'illa i el canvi en el liderat de la classificacions de fotos, que passa a estar encapçalada per en Juanjo Bazán.

En un mes sense grans rareses a destacar de forma individual, destaquem una observació sorprenent per el número d'exemplars, es tracta d'un espectacular grup de 62 curleres cantaires (Numenius phaeopus), vistes en el parc natural del Salobrar de Campos en plena migració

I el de sempre si trobau errades, ens hem oblidat algú o no hem encertat en els apartats que cadascú participa, però ja ens ho anireu dient i així com passin els mesos ho anirem corregint.

Si voleu participar encara sou a temps, animau-vos!!!



Immens grup de curleres cantaires (Numenius phaeopus) de 62 ocells sobre el Salobrar de Campos (Foto: Patrick Moussa)

dimarts, 2 de març del 2021

Classificació Big Year febrer 2021

Tal com va passar el 2020, acaba un febrer amb temperatures per sobre, molt per sobre del que es normal, un mes que recordarem pel vent i les altes temperatures, però sobre tot pel vent que ha bufat la majoria de dies.

Les classificacions no han canviat massa, amb alguns que ja han "clingat" casi totes les espècies hivernants i d'altres que han sortit poc, esperant la primavera per sumar les hivernants i les migrants.

La raresa del mes ha estat sense dubte el corredor saharià (Cursorior cursor) localitzat a Menorca per en Roman Piris i na Gala Ligoña, que és el tercer que s'ha trobat a l'illa i que sembla haver tingut la mateixa sort que els seus predecesors ja que va se caçat per un àguila calçada.

I el de sempre si trobau errades, ens hem oblidat algú o no hem encertat en els apartats que cadascú participa, però ja ens ho anireu dient i així com passin els mesos ho anirem corregint.

Si voleu participar encara sou a temps, animau-vos!!!







Impressionant el corredor saharià (Cursorior cursor) que va arribar a Maó (Foto: Roman Piris)




dimarts, 2 de febrer del 2021

Classificació Big Year gener 2021

Ja estam a febrer i acabat el gener de 2021 i comença una nova edició del Big Year, tant a Mallorca com a les Illes Balears. Amb l'edició d'enguany arribam ja a la que fa número nou, amb alguns habituals que no la faran però amb arribada de nous participants com alguns participants europeus visitants habituals de Mallorca. Així que es consolida un any més el nostre Big Year Mallorca

Com l'any passat tindrem 3 llistes, el Big Year Mallorca, on hi ha més participants, el de les Illes Balears i el d'espècies fotografiades, que anirem actualitzant de forma mensual. Teniu en compte que les dues classificacions són lleugerament diferents, ja que les normes no són iguals per als diferents àmbits territorials. (Podeu trobar un resum de les normes més baix). Penseu que les espècies han de ser observades (vistes o escoltades) en viu i en directe i que no valen gravacions ni de imatge ni de só si el participant no està present.

Gener ha estat un mes sense rareses d'importància, destacant sobre tot les que arrosseguen  des de desembre de l'any passat, especialment l'hortolà carablanca (Emberiza leucocephalus) i el grupet d'hortolans grocs (Emberiza citrinella) que estan amb ell per la zona d'Orient, tot i que sembla que són menys que l'any passat al menys queden 5 o 6.

Potser aquesta primera classificació te errades, ens hem oblidat algú o no hem encertat en els apartats que cadascú participa, però ja ens ho anireu dient i així com passin els mesos ho anirem corregint.

Si voleu participar encara sou a temps, animau-vos!!!






Una de les bombes del 2020 segueix a Orient, un exemplar d'hortolà carablanc (Emberiza leucocephalus) que segueix a Orient (PhoneDigiscoping: Josep Manchado).


Tres dels hortolans grocs (Emberiza citrinella) del grupet que estan passant l'hivern a Orient (PhoneDigiscoping: Josep Manchado).

diumenge, 3 de gener del 2021

Classificació Final Big Year 2020

Ja ha acabat 202, un any realment diferent i dolent, i amb ell ha acabat el 8e Big Year, des que alla per el gener de 2013 vàrem començar després de veure la pel·lícula... El guanyador a les 3 categories ha estat el mateix: Josep Manchado, amb una certa aventatge sobre els segon i tercer, on si hi ha hagut molta igualtat, només 3 espècies entre el 2º i el 4º al BY Balears i un empat en el segon lloc entre Mike Montier i Juanjo Bazán al BY Mallorca.

Les xifres de les espècies observades han estat més baixes que a anys anteriors, però cal tenir en compte l'any tan atípic que ha estat el 2020. Continuen per tant vius els records de 232 per Mallorca (Maties Rebassa), 232 per Illes Balears (Juanjo Bazán i Pere Vicens) i 223 per a fotos (Juanjo Bazán).

Si al passat més de novembre parlavem de grans rareses, aquest desembre ha estat impressionant, amb un climax final el darrer dia de l'any amb un primer per a Espanya, trobat per en Jason Moss a sa Barrala, concretament una calandria bimaculata (Melanocorypha bimaculata), que sense cap dubte és l'observació Mega de l'any, un registre excepcional, d'un aun que estava amb un grup d'aloses. 

Però es que desembre ja va començar amb una super observació, casi tan important com la calandria i que era un primer per a les Illes Balears, concretament un hortolà de capblanc o de Gmelin (Emberiza leucocephala) trobat per en Juanjo Bazán a  la vall d'Orient, sedimentat amb un grup d'aproximadament 15 o 20!!!! hortolans grocs (Emberiza citrinella), l'ocell es va deixar veure molts de dies i per gairebé tots els observadors que varen pujar a Orient.

Però a més a més, a Formentera ens va sorprendre la noticia de l'arribada d'un Pioc!!! (Otis tarda), trobat a un camp per un caçador i que esta fent les delícies dels formenterencs.

Si trobau alguna errada o no hem encertat en els apartats que cadascú participa.

Vos esperam al nou Big Year 2021.





La bomba del 2020 és aquesta calandria bimaculada (Melanocorypha bimaculata) vista a sa Barrala el darrer dia de l'any i que és un primer per a Espanya (Foto Jason Moss).



Fins al darrer dia de l'any, aquest hortolà de cap blanc (Emberiza leucocephala) ha estat la gran atracció de l'any, és un primer per a les Illes i es deixa veure a la vall d'Orient (Foto JJ. Bazán).


I tot i que sembla que no la sumat cap participant al Big Year, aquest pioc salvatge (Otis tarda) ha estat la gran sorpresa, per la seva arribada a la petita illa de Formentera (Foto Roger Cases).