dissabte, 3 de desembre del 2016

Classificació Big Year Novembre 2016

Tot i que formalment no comença l'hivern fins al 20 de desembre, ara ja fa temps que va acabar la migració i els ocells que es poden veure són els hivernants, tot i que com que la temperatura segueix alta, i gairebé no hi ha hagut ni 3 dies de fred, els ocells nous han estat pocs i per tant hi ha hagut pocs canvis ala classificació.

Al novembre la principal novetat ha sigut tornar a veure posada a terra, concretament al Cibollar, a la part més propera als hotels, una gavina menuda o gavinó (Hydrocoloeus minutus), que sembla que no es veia des de l'any 96, fa 10 anys.

Ja només queden 30 dies per acabar l'any, però molts són festius i ponts, i els que tinguin que remontar tindran les darreres oportunitats.

Gràcies a tots per participar...




La foto és molt dolenta perquè es feia de nit, però es veu be el gavinó (Foto Josep Manchado)

dimecres, 2 de novembre del 2016

Classificació Big Year Octubre 2016

Amb octubre acaba la migració post-nupcial, la que es fa després de la cria al nord. En general ha estat una migració amb pocs ocells en nombres absoluts, però moltes observacions interessants, amb moltes rareses especialment a Menorca, com un hortolà de Lapònia, dos hortolans menuts, una coablanca d'Isabel, una xixella, moltissims ull de bous de dues retxes i altres ocells ben escasos.

Ara ja arribaran els ocells que passaran l'hivern entre nosaltres, aquest hivern que sembla que es resisteix a arribar

I així vos deixam, amb la post-nupcial gaire be acabada i com deiem fa 30 dies, ja només cal que també s'acabi la calor...

Gràcies a tots per participar...


A l'octubre, la migració post-nupcial, concentra en el cap Salines a molts "birders"

dilluns, 3 d’octubre del 2016

Classificació Big Year Setembre 2016

Setembre acostuma ser un bon mes per a l'observació d'ocells, hi ha tempestes, borrasques, vents forts que porten ocells escasos a les Illes; però enguany no ha estat així, l'estiu s'allarga i s'allarga i malgrat alguna tempesta, arriba a final de setembre i s'endinsa a l'octubre.

Així i tot, ha hagut observacions interessants, tot i que en general es veuen menys ocells (especialment passeriformes) que en anys anteriors. El més interessant del mes, segurament és un lanius meridionalis (Botxí meridional / Alcaudón real), vist a sa Barrala per en Nacho barcia.

Si el mes passat a la secció d'espècies fotografiades, eren 2 participants, aquest mes ja son 5.

I així vos deixam, amb la post-nupcial en ple desenvolupament, només falta que s'acabi la calor...

Gràcies a tots per participar...



Botxí meridional (Lanius meridionalis). Foto: Josep Manchado


dissabte, 3 de setembre del 2016

Classificació Big Year Agost 2016

Encara no ha acabat l'estiu, però l'agost ha estat un mes ple de sorpreses i de les bones; la més important segurament un corriol becadell (Limicola falcinellus), però també altres ocells escasos com un xatxero citrí (Motacilla citreola), un corriol gros (Calidris canutus) o bastants fuells de collar (Charadrius morinellus). Aquests dies ja comencen a passar també passeriformes i rapinyaires i aviat la migració estarà a tope.

Aquest mes presentam una novetat, com són les espècies fotografiades, per ara només amb 2 participants.

Així que ja tenim a tope la post-nupcial (la segona volta per a sumar els migrants que no tinguem) i tot d'una que baixi la calor és hora de sortir al camp.

Gràcies a tots per participar.



Corriol becadell (Limicola falcinellus). Foto Josep Manchado

dijous, 4 d’agost del 2016

Classificació Big Year Juliol 2016

Estem en ple estiu, ha acabat el mes de juliol, i com es lògic a Mallorca, es veuen pocs ocells, manca aigua, enguany més que mai, i la natura es replega; per tant a la classificació també es nota la manca de canvis, la majoria tenen els mateixos llocs o hi ha hagut canvia mínims.

On si hi ha hagut canvis és en el Big Year Junior, ja que Pedrito Van der Knoop s'ha posat lider per una sola espècie.

Així que tot i que sembli que es molt prest, ja estan baixant ocells des del nord de camí cap a África, i al llarg del mes segur que es veuen bastants i es poden pujar els marcadors.

Gràcies a tots per participar.


En un mes de pocs ocells, es segueixen veien per Mallorca híbrids d'egretta garzetta i d'egretta gularis, a la Foto de Maties Rebassa es veuen dos. Aprofitam per recordar que els híbrids no puntuen. :-)

dijous, 2 de juny del 2016

Classificació Big Year maig 2016

Ja ha acabat maig i amb maig acaba la migració, començant l'estiu que a les Illes és la temporada més magre per que fa a l'observació d'ocells. La migració no ha estat bona, especialment pel que fa a limícoles i rapinyaires i tots esperem que la tardor sigui millor.

Així i tot, maig ha estat animat per alguns pocs ocells molts interessants, com ara llambritja menuda, capsigrany roig, garsa de mar, i d'altres tot i que sempre en molt baix nombre.

Com a novetat, presentem el Big Year Junior, al que ja tenim 3 participants.
Si algú veu que no esta be la seva puntuació, ja sigui al BY Mallorca o al BY Balears, ho anirem corregint.
Gràcies a tots per participar.




4 garsas de mar a l'escollera de Ciutat Jardí. Foto: J. Manchado

dimecres, 4 de maig del 2016

Classificació Big Year Abril 2016

Ja estem a començaments de maig, en plena migració ha acabat el mes d'abril, possiblement el mes més emocionant per als observadors d'ocells a les Illes.

Potser el més sorprenent d'abril han estat els hortonals (Emberiza hortulana) vistos tant a Cabrera com a Mallorca, així com molts de migrants, tot i que en baix número s'han anat deixant veure al llarg del mes.

Si algú veu que no esta be la seva ubicació, ja sigui al BY Mallorca o al BY Balears, ho anirem corregint.
Gràcies a tots per participar.



Un mascle d'hortolà (Emberiza hortulana) de Cabrera. Foto: Juanjo Bazán

dissabte, 2 d’abril del 2016

Classificació Big Year Març 2016

Ha acabat març sense que la migració hagi començat de debó, arribant només els primers migrants, però amb molt bones perspectives pel mes d'abril.

Aquest mes l'estrella han estat algunes titina de gola roja (Anthus cervinus) que s'han deixat veure al camí des Polls. i les classificacions motl ajustades, cada mes amb més participants.

Si algú veu que no esta be la seva ubicació, ja sigui al BY Mallorca o al BY Balears, ho anirem corregint.
Gràcies a tots per participar.



Una de les titines de gola roja que s'han vist aquest mes de març. Foto: Maties Rebassa

dimecres, 2 de març del 2016

Classificació Big Year Febrer 2016

Ja ha acabat febrer i tenim una nova classificació, tant al Big Year de Mallorca, com al de Balears, amb unes puntuacions en general altes, segurament producte del bon temps que fa que es pugui sortir més dies al camp que als hiverns normals.

Quan acaba el febrer, comencen a arribar els primers migrants: oronelles, xatxeros grocs, cabots... I es comencen a marxar altres que han passat l'hivern aqui, com les cegues, entre elles la famosa cega de Costitx, que sobrevola cada posta de sol sobre can Lalo i Susana, que setmana rera setmana ha anat sobrevisquen als caçadors que intenten matar-les, fins i tot emprant xips i gps...

Si algú veu que no esta be la seva ubicació, ja sigui al BY Mallorca o al BY Balears, ho anirem corregint.
Gràcies a tots per participar.



Sense dubte, l'estrella del gener han sigut els pingdais, vists a diferents llocs

dijous, 4 de febrer del 2016

Classificació Big Year Gener 2016

Enguany, per segon any consecutiu, es faran dos Big Years diferents, el de Balears, per que es fa per segon  any (amb participació de companys de Menorca i Eivisss) i el de Mallorca, que es fa per quart any.

Per tant, un cop acabat gener tenim dues llistes, amb dues classificacions lleugerament diferents, ja que les normes no són iguals per als dos àmbits territorials (les podeu consultar més abaix de les classificacions).

Potser aquesta primera classificació te errades, ja que no tenim molt clar qui fa cada territori, però ja ens ho anireu diguent i així com passin els mesos ho anirem corregint.





dimarts, 5 de gener del 2016

Final del Big Year 2015

Amb l'acabament del mes de desembre, acaba també el segon Big Year Mallorca i el primer Big Year Balears, corresponents amb el 2015. I acaba l'any amb una tardor especialment  càlida i sense pluja i ha acabat l'any sense que arribi el fred, amb unes altes pressions interminables.

Com podeu veure a la classificació, s'han sumat menys espècies que al primer any del Big Year Mallorca, però més que al segon i el que sembla es que el record de 232 espècies del 2013 és possible.

El guanyador ha estat per segona vegada en Maties Rebassa, tant al BigYear Mallorca, amb 225 espècies, com al BigYear Balears, amb 230 en total; enhorabona per aquests registres. 

Ara ja comença el Big Year 2016, durant el qual es mantenen les dues modalitats, la de Mallorca i la de Balears, on puntuen totes les illes i les aigües interiors, que no compten pel Big Year Mallorca.

Aqui teniu la classificació a final de desembre, que és també la classificació final d'aquest segon Big Year Mallorca 2015:




Com l'any passat, acabem amb un preciós xalambrí de muntanya (Foto: J. Manchado)